<
+ Odpowiedz w tym wątku
Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 8 9 10 11 12 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 157

Wątek: Kulisy muzyki

Lunatyk Awatar Drago
    33

Domyślnie Odp: Kulisy muzyki

Może ktoś mi doradzi, bo chciałbym kupić sobie gitarę i uczyć się na niej grać, ale nie mam zielonego pojęcia od jakiej zacząć; czy od akustycznej, elektrycznej czy jeszcze innej.
    Bo chciałbym(ale nie jestem tego pewien) grać na elektrycznej, ale czy osoboe początkującej nie lepiej zacząć od innej?
    Będę wdzięczny za porady
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Kosik, Vertical
    A tak naprawdę, otrzymać po śmierci Łaskę Jasności może tylko człowiek doskonale niewierzący, bo tylko jego prawe uczynki płyną ze szlachetnych, bezinteresownych pobudek, a nie ze strachu przed strąceniem w Wieczny Mrok.

Zagorzały Fan FNiN Awatar Patryx
    30

Na początek tylko klasyk. Ja mam trzy gitary (klasyka, akustyka i elektryka) ale o takim "zestawie" możesz pomyśleć dopiero później. http://www.allegro.pl/item737422500_...ia_lublin.html tutaj jest najlepsza chyba gitara na początek. Dobrze leży, nie jest droga (wręcz tania) a jednocześnie jest z bardzo dobej firmy. Sam taką mam.
    Nie będe pisał o takich oczywistościach jak to żeby sie zapisać na jakies lekcje bo tylko taka gra ma sens, ale dodam jeszcze, że jeśli przez jakiś około rok sie nie zrazisz to możesz przejść na akustyka (od razu ostrzegam przed bólem palców). Po trzech latach systematycznej i w miarę dobrej gry możesz zakupić elektryka. Są ludzie, którzy od razu grają na elektrycznej, ale potem bardzo trudno nauczyć sie na innych. No i poza tym elektryk służy głównie do grania trudnych, rockowych piosenek.
    Mam nadzieję, że pomogłem

Lunatyk Awatar Drago
    33

No tak myślałem że trzeba zacząć od klasycznej...
    Ta do której dałeś link jest różowa i chyba trochę za mała...
    No ale dzięki za radę, jeszcze muszę nad tym pomyśleć, ale jestem zdecydowany na zakup...
    A tak naprawdę, otrzymać po śmierci Łaskę Jasności może tylko człowiek doskonale niewierzący, bo tylko jego prawe uczynki płyną ze szlachetnych, bezinteresownych pobudek, a nie ze strachu przed strąceniem w Wieczny Mrok.

Zagorzały Fan FNiN Awatar Luk
    1,752

Nie trzeba zaczynać od klasycznej . Można, ale nie trzeba. Równie dobrze, można zacząć od razu od akustycznej, a potem w razie potrzeby przejść na klasyka (jednak może być nieco trudniej). Jak się uprzesz, to możesz nawet od razu w elektryka celować. Właściwie nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile masz w sobie samozaparcia i czy np. po drodze klasyk-akustyk-elektryk gdzieś się nie zatrzymasz i nie dojdziesz do wniosku, że Ci się nie chce. Ważne jest też, jakiego znajdziesz nauczyciela (samemu się uczyć byłoby ciężko). Natomiast co do gitary... Najlepiej pójść do normalnego sklepu z kimś kto się zna (nie musi być to jakiś świetny gitarzysta, wystarczy ktoś obeznany z dźwiękiem i tematem gitarowym, nawet zwykłego lutnika można się tutaj poradzić). Przypuszczam, że chciałbyś na początek znaleźć niedrogą gitarę. A przy niedrogich łatwo jest trafić na bubel. Ważne jest, aby gitara dobrze (no... w miarę dobrze) stroiła, chyba że zamierzasz ją zaraz wymienić.
    Każdą sprawę można rozwiązać w trojaki sposób: dobrze, źle i po mojemu.
    Fear leads to anger; anger leads to hate; hate leads to suffering. - Yoda

"Cudzej pizzy się nie zeżera!"
    ~Buka

Lunatyk Awatar Drago
    33

Cytat Zamieszczone przez luk Zobacz posta
    Nie trzeba zaczynać od klasycznej . Można, ale nie trzeba. Równie dobrze, można zacząć od razu od akustycznej, a potem w razie potrzeby przejść na klasyka (jednak może być nieco trudniej). Jak się uprzesz, to możesz nawet od razu w elektryka celować. Właściwie nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile masz w sobie samozaparcia i czy np. po drodze klasyk-akustyk-elektryk gdzieś się nie zatrzymasz i nie dojdziesz do wniosku, że Ci się nie chce.
    Właśnie nie wiem, czy mnie to wciągnie...
    I nie wiem też jakie "brzmienie" będzie mi pasowało...

Ważne jest też, jakiego znajdziesz nauczyciela (samemu się uczyć byłoby ciężko). Natomiast co do gitary... Najlepiej pójść do normalnego sklepu z kimś kto się zna (nie musi być to jakiś świetny gitarzysta, wystarczy ktoś obeznany z dźwiękiem i tematem gitarowym, nawet zwykłego lutnika można się tutaj poradzić).
    Na początek chce się do gitary przyzwyczaić, a potem jakieś lekcje.
    A gitarę chce kupić w sklepie tylko nie znam nikogo kto by mi doradził, więc muszę liczyć na przedawcę...
    Bo ja się na sprzęcie muzycznym nie znam(i jak ci luk mówiłem na Polconie: słoń mi na ucho nadepnął i to parę razy xD)

Przypuszczam, że chciałbyś na początek znaleźć niedrogą gitarę. A przy niedrogich łatwo jest trafić na bubel. Ważne jest, aby gitara dobrze (no... w miarę dobrze) stroiła, chyba że zamierzasz ją zaraz wymienić.
    A właśnie nie, ja wolę wydać już 3 razy więcej i mieć porządną gitarę...

Zagorzały Fan FNiN Awatar Luk
    1,752

Cytat Zamieszczone przez Drago
    Na początek chce się do gitary przyzwyczaić, a potem jakieś lekcje.
    A gitarę chce kupić w sklepie tylko nie znam nikogo kto by mi doradził, więc muszę liczyć na przedawcę...
    Bo ja się na sprzęcie muzycznym nie znam(i jak ci luk mówiłem na Polconie: słoń mi na ucho nadepnął i to parę razy xD)
    Heh... Ale będziesz kupował w ?odzi? Jak tak, to mogę Ci dać namiar na paru lutników albo gościa, który całkiem nieźle uczy grać na gitarze.

Cytat Zamieszczone przez Drago
    A właśnie nie, ja wolę wydać już 3 razy więcej i mieć porządną gitarę...
    Nie zawsze droższa znaczy lepsza . No i najpierw zastanów się, czy na pewno będziesz grał. Bo jeśli raz na miesiąc dotkniesz gitarę na pół godziny, to inwestowanie w to mija się z celem... Ale pewnie wszystko wyjaśni się w sklepie . Aaa... i nie do końca ufałbym sprzedawcom, choć pewnie o tym wiesz. Czasem wciskają straszny kit...
    Każdą sprawę można rozwiązać w trojaki sposób: dobrze, źle i po mojemu.
    Fear leads to anger; anger leads to hate; hate leads to suffering. - Yoda

"Cudzej pizzy się nie zeżera!"
    ~Buka

Lunatyk Awatar Drago
    33

Heh... Ale będziesz kupował w ?odzi? Jak tak, to mogę Ci dać namiar na paru lutników albo gościa, który całkiem nieźle uczy grać na gitarze.
    Tak, w ?odzi; bo u mnie to nie ma sklepów muzycznych...

Nie zawsze droższa znaczy lepsza
    Wiem

No i najpierw zastanów się, czy na pewno będziesz grał. Bo jeśli raz na miesiąc dotkniesz gitarę na pół godziny, to inwestowanie w to mija się z celem... Ale pewnie wszystko wyjaśni się w sklepie .
    Chciałbym się nauczyć grać i mam nadzieje że mi nie przejdzie...

Aaa... i nie do końca ufałbym sprzedawcom, choć pewnie o tym wiesz. Czasem wciskają straszny kit...
    O tym też wiem. Więc, wole popytać kogoś kto się zna, niech mi powie jaki model kupić i wtedy dopiero do sklepu...

//Przeniosłem temat do muzyki.//Zeg
    Ostatnio edytowane przez Zegarmistrz ; 05-11-09 o 18:22

Zafascynowany FNiN Awatar Podróżnik
    361

Odświeżę trochę temat : osobiście zaczynam grę na gitarze klasycznej. Dopiero dzisiaj zacząłem sobie jakieś ćwiczenia na palce czy coś robić, do tej pory tylko tak sobie brzdąkałem. Myślę też o szkole muzycznej, ale tej "po południowej". Luk lub ktoś inny, kto do takiej szkoły uczęszcza/uczęszczał, może napisać coś więcej? A czy lekcje trwają tak jak zwykłe, czy tyle ile potrzeba, by coś wyćwiczyć? I ogólnie jak nauka w takiej szkole wygląda i czy Waszym zdaniem warto się do takowego miejsca wybrać.
    Wiek to stan ciała, a nie umysłu.

Zagorzały Fan FNiN Awatar Procesor
    1,756

Cytat Zamieszczone przez Podróżnik Zobacz posta
    I ogólnie jak nauka w takiej szkole wygląda i czy Waszym zdaniem warto się do takowego miejsca wybrać.
    Po pierwsze naucz się zagrać coś na tej gitarze, tylko nie poprzestań na "Nothing Else Matters" . Po drugie masz kupę czasu do września, żeby to podszlifować, wakacyjnych szkół chyba nie ma. Po trzecie - tu już jest luka działka, niech się wypowie.

Jestę Bukom. Awatar Bookish'a
    32

powiem tak:

Ja naukę gry na gitarze miałam nie łatwą. Uczyłam się u prywatnego nauczyciela przez 3 lata. Straszna kosa z niego była, aczkolwiek pożartować też się z nim dało.

Na samym początku uczyłam się grania z nut, bo to jest podstawa. Podstawa, podstawą ja zawsze to nienawidziłam. Najpierw pojedyncze dźwięki, później gamy i piosenki. Dopiero później jak już trochę załapałam uczyłam się uczyć akordami. Nie dość, że trzeba było skupić się na graniu to jeszcze utrzymać prawidłową postawę tj. lewa noga na podnóżku, gryf wysoko , tak gdzieś na wysokości oczu, plecy proste, palce prawej ręki podczas grania proste, dłoń odpowiednio ułożona, (jak nie robiłam tego dobrze to potrafił trzymać mi rękę w odpowiedniej pozycji przez całą godzinę, aż wreszcie się nauczę) i wogóle masa tego wszystkiego.

Myślę, że nauka w szkole muzycznej, będzie wyglądała mniej więcej tak samo.

Jeśli chcesz się nauczyć grać na gitarze, tak w domu to dałoby się, bo wielkiej filozofii nie ma. wystarczy, że nauczysz się chwytów. Wydrukuj sobie najlepiej i po kolei łap (na początek te podstawowe) i pobrzdękaj kilka razy i następny, następny. (możesz też wziąć jakąś piosenkę z łatwymi chwytami, i spróbować grać, na początku będzie to trudne, musisz się nauczyć szybko zmieniać chwyty ale nawet, gdy będziesz robił to wolno będzie się dało usłyszeć melodię tej piosenki, co da ci większą motywację do grania). Po za tym w necie jest wiele kursów.
    Ale jak chcesz tak profesjonalnie no to raczej właśnie szkoła, albo jakiś nauczyciel, ale z lekcjami indywidualnymi, bo grupowe nie nauczą cię tyle co indyw.

No i dochodzą do tego oczywiście lekcje śpiewu.
    [2014-10-26 23:28]Patrycjolona: Swoja drogą, to Buka rysowała tę nikę w banerze?
    [2014-10-26 23:28]Mortenka: spójrz na cycki
    [2014-10-26 23:28]Mortenka: i się domyśl xD

+ Odpowiedz w tym wątku
Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 8 9 10 11 12 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów