<
+ Odpowiedz w tym wątku
Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62
    Super Moderator FNiN Awatar Jasti
    32

Domyślnie Odp: Aborcja, antykoncepcja, seks...

Nie jestem przekonana czy byłaby to prawie każda kobieta... Sądzę, że jednak duża część podjęłaby ryzyko, co zresztą uważam za słuszny wybór.

Antykoncepcja polega na tym, że nie dopuszcza się w ogóle do połączenia plemnika z komórką jajową, więc nie jest niczym złym. Jak się już połączą, tworzą coś, co ma stać się nowym człowiekiem i zabicie tego jest zabiciem człowieka.
    "Bar Najlepsze Żeberka Hargi w pobliżu portu prawdopodobnie nie zalicza się do najlepszych lokali miasta. Obsługuje klientów, którzy preferują ilość nad jakość i rozbijają stoły, jeśli jej nie dostaną. Nie szukają potraw wyszukanych czy egzotycznych, ale wolą dania konwencjonalne, jak embriony ptaków nielotów, mielone organy w powłoce jelit, plastry ciała świń czy bulwy bylin przypalane w zwierzęcym tłuszczu; w ich gwarze określa się je jako jajka, kiełbasę, bekon i frytki."

Zagorzały Fan FNiN Awatar Luk
    1,752

Antykoncepcja polega na tym, że nie dopuszcza się w ogóle do połączenia plemnika z komórką jajową, więc nie jest niczym złym.
    A można by spojrzeć na to tak...
    Po to żyjemy, ażeby się rozmnażać. Antykoncepcja skutecznie temu zapobiega, tak więc jest zła względem natury i życia, ponieważ zapobiega jego powstawaniu.
    Każdą sprawę można rozwiązać w trojaki sposób: dobrze, źle i po mojemu.
    Fear leads to anger; anger leads to hate; hate leads to suffering. - Yoda

"Cudzej pizzy się nie zeżera!"
    ~Buka

32

Czyli jak ktoś wcale nie uprawia seksu to też zapobiega powstawaniu nowego życia i jest zły? O, grzeszni ludzie!
    "Bar Najlepsze Żeberka Hargi w pobliżu portu prawdopodobnie nie zalicza się do najlepszych lokali miasta. Obsługuje klientów, którzy preferują ilość nad jakość i rozbijają stoły, jeśli jej nie dostaną. Nie szukają potraw wyszukanych czy egzotycznych, ale wolą dania konwencjonalne, jak embriony ptaków nielotów, mielone organy w powłoce jelit, plastry ciała świń czy bulwy bylin przypalane w zwierzęcym tłuszczu; w ich gwarze określa się je jako jajka, kiełbasę, bekon i frytki."

1,752

Cytat Zamieszczone przez Jasti
    Czyli jak ktoś wcale nie uprawia seksu to też zapobiega powstawaniu nowego życia i jest zły? O, grzeszni ludzie!
    Nie, to nie tak. Każdy stosunek powinien kończyć się zapłodnieniem lub przynajmniej próbą zapłodnienia (bo przecież nie zawsze się udaje ). Jeśli do stosunku nie dochodzi, to nie mamy o czym mówić, bo nic się nie wydarzyło. Antykoncepcja natomiast, to założenie z góry, że "nie chcę mieć dzieci, ale seks uprawiał/a będę, bo mam ochotę". I to właśnie jest złe.
    Do łóżka powinno się iść, żeby płodzić dzieci, a nie dlatego, że akurat komuś się zachce... Rzecz jasna po to jest ta zachcianka, żeby gatunek się rozmnażał . Antykoncepcja jest więc działaniem wbrew naturze.
    No, ale jak już powiedziałem wcześniej, to mój pogląd i nikomu go nie narzucam. Niech każdy robi co chce, ja się go czepiał nie będę.
    Ostatnio edytowane przez Luk ; 01-05-09 o 17:39

~Buka

32

No kurczę, ale gdyby za każdym razem się 'udawało' (to praktycznie niewykonalne, ale powiedzmy...) to ludzie albo mieliby po kilkadziesiąt dzieciaków albo nie uprawialiby seksu, bo tych dzieci by nie chcieli. Powiedzmy, że młode małżeństwo, po 25 lat oboje, ma już dwójkę dzieci i więcej już nie chce - do końca życia ma już się nie kochać, bo nie i już? Bo to wbrew naturze?

1,752

No kurczę, ale gdyby za każdym razem się 'udawało' (to praktycznie niewykonalne, ale powiedzmy...) to ludzie albo mieliby po kilkadziesiąt dzieciaków albo nie uprawialiby seksu, bo tych dzieci by nie chcieli. Powiedzmy, że młode małżeństwo, po 25 lat oboje, ma już dwójkę dzieci i więcej już nie chce - do końca życia ma już się nie kochać, bo nie i już? Bo to wbrew naturze?
    Tak, to wbrew naturze . Czy to takie trudne do zrozumienia? Małpy, psy, koty, ryby, chomiki, króliki... Jakoś rozumieją, a człowiek nie może? Niemalże każdy żywy organizm tak się zachowuje i jest to naturalne. Stosunek ma prowadzić do zapłodnienia i koniec kropka. Nie chcesz dzieci? To się wstrzymaj.

Poza tym, jest również bardzo ważna sprawa przyrostu naturalnego. Polepszenie warunków życia na przestrzeni wieków zawdzięczamy nie tylko postępowi technologicznemu, ale również ograniczeniu w płodzeniu dzieci. Jakby nie patrzeć, łatwiej wyżywić jedno dziecko niż siedem (tak na marginesie, kiedyś posiadanie tylu dzieci nie było niczym dziwnym). Jednak bynajmniej tego nie pochwalam. Dużo jest rodzin, w których na dwoje rodziców przypada jedno dziecko (2 do 1), a zatem zwiększa się ilość niedołężnych staruszków i staruszek. Może jeszcze nie dziś, ale za pół wieku będzie to zauważalne i odczuwalne dla nas wszystkich.

~Buka

Zafascynowany FNiN Awatar ApViKeicam
    29

Luk, spokojnie mam sąsiadów mających (chyba, już się pogubiłem) 7 (słownie: siedem) dzieci. No, może o jedno mniej. I chyba nadal planują powiększenie rodziny...
    Sometimes I feel I don't want to change
    And think we all have to rearrange
    And now I feel there's no more losing me

32

Taaak, ale jak każdy będzie miał po piętnastkę dzieci to nie będzie kolorowo, bo nie będzie szło każdego wyżywić. No, to zostaje żyć w celibacie, kastrować mężczyzn albo zmieniać partnerów na takich, którzy będą chcieli mieć dzieci.

Zaciekawiony FNiN Awatar Siostra Manfreda
    31

Cytat Zamieszczone przez luk Zobacz posta
    Tak, to wbrew naturze . Czy to takie trudne do zrozumienia? Małpy, psy, koty, ryby, chomiki, króliki... Jakoś rozumieją, a człowiek nie może? Niemalże każdy żywy organizm tak się zachowuje i jest to naturalne. Stosunek ma prowadzić do zapłodnienia i koniec kropka. Nie chcesz dzieci? To się wstrzymaj.
    Jeżeli mogę się włączyć do dyskusji: Nie masz racji. A coś takiego jak naturalne planowanie rodziny? Kobieta tylko w niektóre dni może zajść w ciążę, ale stosunek podczas pozostałych dni nie jest niczym złym. Nawet Kościół na to pozwala.

1,752

Cytat Zamieszczone przez Siostra Manfreda
    Jeżeli mogę się włączyć do dyskusji: Nie masz racji. A coś takiego jak naturalne planowanie rodziny? Kobieta tylko w niektóre dni może zajść w ciążę, ale stosunek podczas pozostałych dni nie jest niczym złym. Nawet Kościół na to pozwala.
    Pfff...
    Tu nie chodzi o sam seks, tylko o antykoncepcje. Było mówione wcześniej, że nie zawsze się udaje "zrobić" dziecko. W zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi darowałem sobie pisanie "...lub próby zapłodnienia", bo myślałem, że to oczywiste. Dziwię się, że się tego czepiasz.
    http://forum.fnin.eu/showpost.php?p=41970&postcount=34
    Cytat Zamieszczone przez luk
    Antykoncepcja natomiast, to założenie z góry, że "nie chcę mieć dzieci, ale seks uprawiał/a będę, bo mam ochotę". I to właśnie jest złe.
    Taaak, ale jak każdy będzie miał po piętnastkę dzieci to nie będzie kolorowo, bo nie będzie szło każdego wyżywić. No, to zostaje żyć w celibacie, kastrować mężczyzn albo zmieniać partnerów na takich, którzy będą chcieli mieć dzieci.
    No cóż... Taki życie . To normalne. Jeśli gatunek ma przetrwać, to musi się rozmnażać. Nie zgodzę się tylko co do kastracji, to już drobna przesada.
    Ostatnio edytowane przez Luk ; 02-05-09 o 17:30

~Buka

+ Odpowiedz w tym wątku
Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów