BO SI TO SZTUCZNA UWAGA! WARNING! ACHTUNG! I-N-T-E-L-I-G-E-N-C-J-A
BO SI TO SZTUCZNA UWAGA! WARNING! ACHTUNG! I-N-T-E-L-I-G-E-N-C-J-A
Ale to się opiera na barwach i kształcie pikseli, typie, to nie jest AI** - Czyli, że nie ma idealnego algorytmu (Jak jest wzór idealny to znaczy że wynik zawsze jest dokładny, a twarze są różne więc nie idzie znaleźć dla wyszukiwania twarzy wzoru(algorytmu).
To co wyżej + ogarnij, AI to myślący program który ma własne zdanie, uczy się. TYLKO taki.* - Niekoniecznie wszystkich (czyli wykrywanie twarzy może być)
CzasuAle jak myślicie co potrzeba człowiekowi aby stworzył świadome AI?![]()
Olejmy wszystko, liczy się tylko to co teraz
Ty jesteś blisko, więc mogę nawet dziś umierać
I tak przeżyłem więcej niż przeciętniacy
Bo nie bałem się wziąć swojego życia w swoje łapy
Doszedłem do wniosku, że po prostu matek-1000 uważa za AI programy, które posiadają bardzo złożony algorytm, wykorzystujący podobieństwo i prawdopodobieństwo. Innymi słowy, AI w rozumieniu matka, to program nie dający jednoznacznej odpowiedzi, ale zwracający wszystkie elementy, które mogą być podobne do któregoś z zapisanych wzorców. Miano programu, który sam sobie wymyślił algorytm, to wg mnie przesada. Raczej nazwałbym go programem, który wykorzystuje zaawansowane funkcje obliczania prawdopodobieństwa i podobieństwa w odniesieniu do zebranych danych, danych wejściowych, dołączonych wzorców i/lub innych źródeł danych . W zależności od osoby nazywającej i złożoności takiego algorytmu, można uznać, iż taki wykorzystujący go program wykorzystuje mechanizmy sztucznej inteligencji i dlatego nazwać go AI. Choć raczej wolałbym, by AI było zarezerwowane tylko dla naprawdę myślących aplikacji, a nie tylko do programów, które wykorzystują mechanizmy sztucznej inteligencji.
- [...] Eee... A co znaleźliśmy?
- Zobaczysz. Idziemy do pałacu. Sprowadź Anguę, może być nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
- To znaczy młot, sir?
Vimes i Marchewa,
Na glinianych nogach, T. Pratchett
Jak na razie nie ma "naprawdę myślących aplikacji" więc nie ma problemu z nazewnictwem. Ale programy AI (posiadające mechanizmy AI) są:
Tutaj przykład biblioteki "NeuralNetwork"(Sieć neuronowa) a tu użycie tej właśnie biblioteki do wykrywania twarzy.
A dopiszę jakby co: Ta biblioteka(program) nie myśli - on jest AI z mojej 2 definicji. Autor tego programu nie wpisał tam samemu algorytmu na znajdowanie twarzy tylko do sieci neuronowej wysyła obrazek, a ona pisze gdzie są twarze.
A proces nauki takiej sieci wygląda następująco:I tak w kółko...
- Wrzucamy obrazek
- Program znajduje twarze
- "Nauczyciel" je ocenia
- Sieć neuronowa się modyfikuje
Ostatnio edytowane przez matek-1000 ; 05-02-10 o 15:48
Zobacz koniecznie!
askme.semantiq.eu - This is a really simple tool, which can help you learn vocabulary via old school flash cards technique.
Bonded Balls[/b] - Moja gra logiczna na androida. Proste zasady, lecz trudne poziomy
Matek! Aby wogóle znaleźć twarz (za pierwszym razem) musi dostać jakiś wzór. Ponieważ nie myśli, nie jest w stanie sama z siebie ocenić, czy jest to twarz, czy nie! Mało tego, aby było tak jak piszesz, musi mieć napisany algorytm uczenia się. Dopiero później, może na podstawie "oceny nauczyciela-programisty" dopracowywać algorytm wyszukiwania twarzy, porównując początkowe wzory z twarzami najwyżej ocenionymi. Wówczas może poprawić wzory, algorytm, dodać nowe wzory (z najwyżej ocenionych twarzy), itp.
Ostatnio edytowane przez Klaudia cD. ; 05-02-10 o 22:29
- [...] Eee... A co znaleźliśmy?
- Zobaczysz. Idziemy do pałacu. Sprowadź Anguę, może być nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
- To znaczy młot, sir?
Vimes i Marchewa,
Na glinianych nogach, T. Pratchett
Za pierwszym razem znajduje te twarze człowiek, aby ten program mógł się "nauczyć" zaznaczać tak samo.
Zobacz koniecznie!
askme.semantiq.eu - This is a really simple tool, which can help you learn vocabulary via old school flash cards technique.
Bonded Balls[/b] - Moja gra logiczna na androida. Proste zasady, lecz trudne poziomy
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)