<
+ Odpowiedz w tym w±tku
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19
    Antyspiskowiec Awatar kam193
    Do³±czy³
    Apr 2009
    P³eæ

Domy¶lnie GNL na li¶cie obowi±zkowych lektur?

W¶ród propozycji zwi±zanych z reform± edukacji*, ministerstwo pokaza³o now± listê lektur (info np. tutaj, na stronie MEN-u te¿ to gdzie¶ pewnie jest, ale ministerialne serwery lubi± m.in. niewytrzymywaæ obci±¿enia) - w¶ród pozycji obowi±zkowych w VI klasie pojawia si± Gang Niewidzialnych Ludzi.

Co o tym my¶licie? W koñcu nie jest nowo¶ci±, ¿e GNL trafia do szkó³ - fragment pojawi³ siê ju¿ w przynajmniej jednym podrêczniku do gimnazjum i to parê lat temu, zdaje siê, ¿e niektórzy nauczyciele wykorzystuj± go jako dodatkow± lekturê - jednak po raz pierwszy bêdzie obowi±zkowy. My¶licie, ¿e to dobrze, ¼le?

Ja siê tego trochê bojê - z jednej strony to fajne wyró¿nienie dla Kosika i na pewno wiêksze grono osób zapozna siê z seri±. Z drugiej, lektury czêsto zniechêcaj± zamiast zachêciæ do czytania przez sam fakt bycia lektur±, a GNL do najkrótszych lektur nie nale¿y. No i chyba najwa¿niejsze - je¶li jest lektur± obowi±zkow±, to s± szanse, ¿e pojawi siê na jakim¶ egzaminie - nie wiem, jak chc± rozwi±zaæ przej¶cie podstawówka-liceum, ale pewnie jaka¶ forma egzaminu bêdzie, a nawet je¶li nie, to byæ mo¿e lista lektur z SP bêdzie te¿ obowi±zywa³a na maturze (tzn. obecnie gimnazjalne siê ³api±, wiêc mo¿e to pozostanie). A skoro tak, to bojê siê, jakie zadania wymy¶li komisja i czego siê doszuka w GNL - bo choæ mog± to byæ "normalne" rzeczy, to wiadomo, ¿e klucze CKE potrafi± siê doszukiwaæ w utworach rzeczy, których sami twórcy by nie wymy¶lili.

* Nie chcia³bym tu dyskusji o samej idei reformy, bo to raczej ju¿ temat do Hydeparku.
    Dobranoc.
    Doba powinna trwaæ 30 godzin!

Skargi, pro¶by, odwo³ania do mnie - poradnik > > >
    - [...] Eee... A co znale¼li¶my?
    - Zobaczysz. Idziemy do pa³acu. Sprowad¼ Anguê, mo¿e byæ nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
    - To znaczy m³ot, sir?

Vimes i Marchewa,
    Na glinianych nogach, T. Pratchett

Zaciekawiony FNiN
    Do³±czy³
    Jun 2011
    P³eæ

Domy¶lnie Odp: GNL na li¶cie obowi±zkowych lektur?

Mogê potwierdziæ, ¿e FNiN sta³o siê w jednym z gimnazjów lektur± przed ok. 3 laty - po mojej ma³ej promocji ca³ej serii w szkole, wiem, ¿e klasy 3. rocznik ni¿sze ode mnie mia³y wyj¶cie na TMK do kina, potem omawianie. Nie pamiêtam jak z GNL.

Co do ogó³u - podobne zdanie jak Twoje. Cieszê siê, ¿e FNiN trafi do wiêkszej grupy ludzi (mo¿e swoj± drog± to sprawi, ¿e spo³eczno¶æ od¿yje, bo widzê, ¿e s³abo), ale dla mnie, o ile pamiêtam, GNL czyta³o siê ciut trudno. Przynajmniej na pocz±tku, pó¼niej by³o ju¿ lepiej.

Swoj± drog±... W kl. VI pojawia siê te¿ obowi±zkowy "Kameleon". Przez chwilê my¶la³em, ¿e to te¿ Kosikowy Kameleon, ale jednak nie

Królik Do¶wiadczalny Kama Awatar Snorri
    Do³±czy³
    Jan 2009
    P³eæ

Obo¿e ale siê dzieje, nowy temat na forum!!!!1111oneoneone

I jeszcze pierwszy post po ponad pó³torarocznej przerwie. £o£o£o

Co do reformy. Zawsze bola³ mnie dobór lektur na wszystkich etapach edukacji, chyba najbardziej absurdalny wymiar przyjmuje to w gimnazjum. Zbyt ma³o tu literatury ¶wiatowej, zbyt wiele lektur niedostosowanych do wieku poczynaj±c od Lema, nie wiem czy ministerstwo ma jaki¶ specjalny interes w zniechêcaniu kolejnych pokoleñ zbyt ciê¿k±, przede wszystkim stylistycznie, Cyberiad±. No i W Pustyni i W Puszczy, a kocham Sienkiewicza, to jednak ¿enada jest. Mam te¿ trochê w±tpliwo¶ci odno¶nie Pana Tadeusza, serio czy trzeba go w kawa³eczkach czytaæ w podstawówce skoro i tak w gimnazjum i liceum czyta siê go dwukrotnie(!) w ca³o¶ci?

(Aha bo wgl nie zakodowa³em, do pewnego momentu, ¿e scrollujê listê lektur do siódmej, ósmej klasy podstawówki i tu s± dalej fragmenty Pana Tadeusza. No i jeszcze wy³apa³em, ¿e dorzucili Cudown± Podró¿, w której ch³opczyk jest be a punkt kulminacyjny jego bycia be to jest niechêæ do czytania Biblii XDXD)

Czy GNL to dobry pomys³? Y nie. Znaczy mo¿e ja jestem dziwny ale uwa¿am, ¿e to nie jest ksi±¿ka, która zachêca do czytania w ogóle. Pierwszy tom serii to w sumie jest zbiór mniej lub bardziej powi±zanych sytuacji i b±d¼my szczerzy Kosik nie by³ wtedy jeszcze tak sprawny w pisaniu dla m³odszego czytelnika. TMK mo¿e wydaæ siê zbyt skomplikowane je¶li chodzi o ksi±¿kê, zreszt± pewnie sporo osób wyczaiwszy okazjê obejrzy film, który te¿ do czytania raczej nie zachêci. Ale Pa³ac Snów. Plot nie jest jaki¶ super skomplikowany, nie jest to te¿ opas³y tom, który odrzuca z miejsca biedne dzieci, które komputer mia³y nim nauczy³y siê czytaæ a przy tym ta czê¶æ mia³a jeszcze wszystko to za co kochali¶my pocz±tkowe tomy serii to jest humor i ³adnie prowadzon±, wci±gaj±c± fabu³ê. Pa³ac Snów zreszt± ¶wietnie samodzielnie funkcjonuje w serii. No wiêc je¶li zmieniaæ, a chyba nie ma ratunku, to raczej dorzucenie Kosika to jedna z lepszych decyzji je¶li mowa o tej reformie, ale mog³aby byæ jeszcze lepsza gdyby wybrano lepszego Kosika.
    Je¶li nie chcesz mojej zguby,
    krrrokodyla daj mi luby.

Do³±czy³
    Apr 2009
    P³eæ

Wyj¶cie na film TMK? To chyba nie przynios³o dobrych wra¿eñ O "Kameleonie" tak samo pomy¶la³em i zanim przeczyta³em autora, to zaczyna³em siê zastanawiaæ czy to nie jaka¶ fa³szywa lista.

Faktycznie dobrym pytaniem jest, czy na pewno wybór GNL jest w³a¶ciwy. Dla mnie o wiele ciekawsze by³o TMK, widzia³em te¿ gdzie¶ na Facebooku sugestiê, ¿e lepiej czyta³oby siê na przyk³ad 3K - to te¿ ciekawa opcja. Ale jednak GNL nale¿y do cieñszych czê¶ci. I jakby dalej pomy¶leæ, to historia w GNL jest chyba trochê prostsza ni¿ w innych czê¶ciach - choæ kto wie, czym kierowali siê w MEN-ie.
    Dobranoc.

- Zobaczysz. Idziemy do pa³acu. Sprowad¼ Anguê, mo¿e byæ nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
    - To znaczy m³ot, sir?

Vimes i Marchewa,

Zaciekawiony FNiN
    Do³±czy³
    Jun 2011
    P³eæ

@Snorri, nie jedyna osoba z postem po d³ugiej przerwie ja 1 rok i 2 miesi±ce.

Co do Pana Tadeusza - o ile wiem, u mnie mia³o siê go czytaæ tylko jednorazowo - w liceum

Co do samego wyboru GNL - plus jest taki, ¿e je¶li kto¶ siê wci±gnie, to zacznie od pocz±tku... Bo fakt faktem, FNiN mo¿na czytaæ pojedyncze tomy i wiemy o co chodzi, ale jednak co od pocz±tku, to od pocz±tku

Do³±czy³
    Jan 2009
    P³eæ

Pana Tadeusza to ja robi³em w ogóle trzy razy, nie licz±c fragmentów w podstawówce: w gimnazjum, w pierwszej klasie liceum i tu¿ przed matur± bo byli¶my do przodu z materia³em a to siê przecie¿ zawsze przyda.
    krrrokodyla daj mi luby.

Zafascynowany FNiN Awatar serpens volucer
    Do³±czy³
    Jun 2012
    P³eæ

£o chrysy pany! Niemo¿liwe!
    Co do samej reformy siê raczej nie wypowiem, poza faktem ¿e kazaæ dzisiejszym dwunastolatkom czytaæ Czechowa, nawet takie utwory jak ¦mieræ Urzêdnika to poniek±d pomys³ od czapy.
    Co do samego GNL jako lektury: Nie podoba mi siê to g³ównie z racji, ¿e A: GNL, jak to powiedzia³ Snorri, nie za bardzo nadaje siê na lekturê, jako, poniek±d, zbiorek lu¼nych, niepowi±zanych sytuacji, i w sumie nienajlepsza ksi±¿ka. TMK jest zdecydowanie zbyt skomplikowane dla takiego typowego bachora co to gapi³ siê w ¶mieæfona zanim jeszcze nauczy³ siê czytaæ. Natomiast PS, PN czy mo¿e 3K, które nadal posiadaj± te walory za które seria jest najbardziej ceniona w po³±czeniu z relatywn± prostot±, mog³yby byæ jak najbardziej, chociaz s± nienajciensze (A ci którzy bêda musieli je czytaæ, wszystko grubsze od zeszytu uznaj± za niemo¿liwie grube tomiszcze).
    Ciekaw± ide± na zachêcenie dzieciaków do czytania by³oby te¿ OS. Ale jako lekturê - tylko czê¶æ pierwsz±. Dojd± do cliffhangera, reakcje: Ej no, ku¼wa, co dalej? I drugie pó³ ju¿ przeczytaj± na w³asn± rêkê. A stamt±d ju¿ tylko z górki.

^A to przez zasady na za du¿± sygnaturê.

Do³±czy³
    Apr 2009
    P³eæ

W sumie wszyscy chyba spogl±damy na to pod k±tem zachêty do czytania serii i w ogóle czytania - i tu GNL raczej nie jest najlepszym wyborem - ale chyba nie taki cel przy¶wieca³ ministerstwu (zw³aszcza patrz±c na lektury, chocia¿by Czechowa, który mo¿e i krótki, ale na pewno nie najprostszy w tym wieku).
    Dobranoc.

- To znaczy m³ot, sir?

Vimes i Marchewa,

Do³±czy³
    Jan 2009
    P³eæ

Ja to w ogóle ju¿ nie wiem co komu przy¶wieca, zw³aszcza w obecnych ministerstwach xxd
    krrrokodyla daj mi luby.

Zaciekawiony FNiN Awatar verycrazycornflake
    Do³±czy³
    Nov 2016
    P³eæ

Po prostu podstawy programowe i dobór lektur wybitny. Lubiê czytaæ, a zawsze mia³am wielki problem z przebrniêciem przez lektury szkolne. Przyznam, ¿e lubiê "W pustyni i w puszczy", ale nie by³o moj± lektur± (to chyba sporo wyja¶nia). My¶lê ¿e wiele osób nigdy nie osi±gnie odpowiedniego poziomu intelektualnego, aby zrozumieæ FNiN (chocia¿by wszystkie teorie naukowe przemycone w serii). Wyobra¼cie sobie, ¿e idziecie ulic±, a tu grupka dzieciaków dyskutuje o tym, jak± maj± g³upi± lekturê. Mi by siê serce z³ama³o. Po za tym w mojej wyobra¼ni rysuje siê obraz polonistki z podstawówki, omawiaj±cej postawê i kulturê osobist± Neta, hahaha. Wdg mnie GNL nie nadaje siê na obowi±zkow± lekturê szkoln±.
    Ok, czasem dobrze trochê ponarzekaæ . Teraz tylko liczmy na to, ¿e jednak spodoba siê ta lektura i siêgn± po wiêcej, bo przecie¿ z nami tak siê w³a¶nie sta³o. Jest nadzieja .

Czy ja dobrze widzê, ¿e do kanonu lektur uzupe³niaj±cych dodano Agathê Christie?!
    Ostatnio edytowane przez verycrazycornflake ; 01-12-16 o 20:09
    "Oko za oko uczyni tylko ca³y ¶wiat ¶lepym." ~Mahatma Gandhi

+ Odpowiedz w tym w±tku
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o w±tku

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten w±tek

Aktualnie 1 u¿ytkownik(ów) przegl±da ten w±tek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go¶ci)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
Odwied¼ nas na Google+!
wspiera nas:
©FNiN.eu 2006-2023. Wszelkie prawa zastrze¿one.
Developed by: Hern.as

Strona korzysta z plików cookies. Je¶li nie chcesz,
by pliki cookies by³y zapisywane na Twoim dysku
zmieñ ustawienia swojej przegl±darki.
Rekomendacje: Quizado.com - Symulator Familiady, zorganizuj swoj± w³asn± Familiadê