Uprzejmie chciałabym zapytać, po co w zgodzie opiekuna prawnego pesel rodzica i dziecka, a i w tym, i w zwykłym zgłoszeniu data urodzenia i numer telefonu? Ślinka mi cieknie na widok nagród, ale to brzmi jak zwykłe wyciąganie danych osobowych...
Uprzejmie chciałabym zapytać, po co w zgodzie opiekuna prawnego pesel rodzica i dziecka, a i w tym, i w zwykłym zgłoszeniu data urodzenia i numer telefonu? Ślinka mi cieknie na widok nagród, ale to brzmi jak zwykłe wyciąganie danych osobowych...
Nie układałem tego regulaminu i nie wiem, skąd dokładnie wynika potrzeba takich a nie innych danych, ale zakładam, że jest to powiązane z wymogami prawnymi. PESEL jest tutaj numerem pozwalającym na jednoznaczną identyfikację osoby - imię i nazwisko z datą urodzenia wcale nie wystarcza (bardzo często zdarzają się osoby z takimi samymi).
Zauważmy, że:
W związku z tym nagrodzone prace mogą być wykorzystywane w celach promocyjnych, a zatem musi być pewność kto daną pracę wysłał i kto wyraził na to zgodę. Numer telefonu jest zapewne zabezpieczeniem na wypadek nagłej potrzeby kontaktu z laureatem - chociażby uzupełnienia danych, gdyby okazało się, że np. adres jest błędny i nagroda nie może zostać dostarczona.Zamieszczone przez Regulamin konkursu
Co do daty urodzenia - uczestnik zgadza się na publikację wieku, to i data potrzebna.*
Mogę za to zapewnić, że żadne wyciąganie danych osobowych nie ma miejsca i Powergraph nie zrobi z nimi nic, co nie byłoby konieczne. Z pewnością nie trafią one w żadne niepowołane ręce.
*Chociaż ja to bym się ograniczył do PESEL-u - tam przecież jest zapisana i data urodzenia.
- [...] Eee... A co znaleźliśmy?
- Zobaczysz. Idziemy do pałacu. Sprowadź Anguę, może być nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
- To znaczy młot, sir?
Vimes i Marchewa,
Na glinianych nogach, T. Pratchett
Dziękuję za odpowiedź, jednak nasunęło mi się kolejne pytanie: w jaki sposób Powergraph jest w stanie sprawdzić, czy podane pesele i pozostałe dane są prawidłowe? Teoretycznie można tam wpisać co się chce, o ile zna się zasady nadawania tych numerów...
To jest zawsze ryzyko. Jednak mimo wszystko zakładamy dobrą wolę - no i jeśli podasz zły adres, to nie dostaniesz nagrody.
- [...] Eee... A co znaleźliśmy?
- Zobaczysz. Idziemy do pałacu. Sprowadź Anguę, może być nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
- To znaczy młot, sir?
Vimes i Marchewa,
Na glinianych nogach, T. Pratchett
Co do adresu - to wiem i o to się nie czepiam Chociaż najpierw trzeba wygrać, a żeby wygrać, trzeba napisać, a 1000 znaków to tak bardzo mało. No nic, dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi i idę się zastanawiać, co z nimi zrobić
A gdzie i kiedy będą umeiszczone wyniki?
dziesiecznakowZamieszczone przez Regulamin Konkursu
[2014-10-26 23:28]Patrycjolona: Swoja drogą, to Buka rysowała tę nikę w banerze?
[2014-10-26 23:28]Mortenka: spójrz na cycki
[2014-10-26 23:28]Mortenka: i się domyśl xD
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)