<
+ Odpowiedz w tym w±tku
Strona 11 z 20 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 101 do 110 z 199
    Zafascynowany FNiN Awatar Valixy
    Do³±czy³
    Apr 2011
    P³eæ

Wink Odp: Felix, Net i Nika oraz Kr±g Niezwyk³ych

Wiem, dajê kilka moich postów po sobie, ale to s± odrêbne fragmenty. Tak musi byæ

Cmentarz by³ prawie pusty. Z³ote odblaski pada³y na szare zwykle marmury grobów. Sêdziwe, pochylone drzewa t³umi³y odg³osy miasta, tak, ¿e mo¿na by³o pomy¶leæ, i¿ miejsce znajduje siê gdzie¶ na odludziu. Znicze sprzed pó³ roku nadal sta³y, z tym, ¿e teraz by³y ju¿ tylko kolorowymi plastikowymi s³oikami. Jedynie promienie s³oñca stwarza³y z³udzenie chwiejnego p³omienia znajduj±cego siê wewn±trz.
    Tak, cmentarz by³ prawie pusty. Prawie.
    Felix Polon utkwi³ niewidz±ce spojrzenie w równych literach uk³adaj±cych siê w s³owa „GLORIA KNIPSZYC”. By³o cicho, spokojnie. Jaki¶ ptak nie¶mia³o pogwizdywa³, poza tym nikt nie przeszkadza³ we ¶nie wiecznym nieboszczykom.
    Po chwili ch³opak powoli wsta³ i podszed³ do p³yty nagrobnej. Przejecha³ palcem po brudnych literach, sprawiaj±c, ¿e sta³y siê czytelniejsze.
    - Gdzie jeste¶?- wyszepta³.
    Pauli nigdzie nie by³o, choæ czeka³ tu ju¿ do¶æ d³ugo. Co jeszcze powinien zrobiæ? Gdzie siê udaæ?
    Wsta³ z kucek i spojrza³ w bok, mru¿±c oczy. Tarcza s³oneczna ju¿ prawie dotyka³a linii horyzontu. Prze chwilê zdawa³o mu siê, ¿e widzi na wzgórzu w s³oñcu postaæ w zwiewnej sukience, ale zaraz pokrêci³ g³ow±. Oczywi¶cie, ¿e to nie ona. Patrzenie prosto w s³oñce ³udzi wzrok.
    Nie by³o warto tu dalej czekaæ. Tak naprawdê Felix od dawna wiedzia³, ¿e skoro nie odnalaz³ Pauli we ¶nie, to znajdzie j± tylko w jednym miejscu. Unika³ jednak tej my¶li jak ognia. Teraz musia³ stawiæ jej czo³o.
    Móg³ udaæ siê tylko do domu Knipszyców.
    "Carpe Diem"
    Moda na ³aciñskie sentencje nie wygas³a

Zafascynowany FNiN Awatar Bigben
    Do³±czy³
    Mar 2011
    P³eæ

Domy¶lnie Odp: Felix, Net i Nika oraz Kr±g Niezwyk³ych

Cytat Zamieszczone przez Kage-Sama Zobacz posta
    He he Manfred ma ¶wietne teksty
    Z tym siê jednak zgodzê. Nie¼le wymy¶li³a¶ z tymi powiedzonkami .

Do³±czy³
    Apr 2011
    P³eæ

Dziêki, Bigben i Kage-Sama; tym razem siê trochê postara³am z humorem
    Jest popo³udnie, wiêc poddam siê ewentualnemu szanta¿owi, proszê:

- Cze¶æ - u¶miechn±³ siê go¶æ, ukazuj±c ma³e do³eczki w policzkach.. - Nie przeszkadzam?
    - Nie, oczywi¶cie, ¿e nie - zapewni³a Nika i odsunê³a siê, by wpu¶ciæ Sarê do ¶rodka. Wesz³a, od razu wieszaj±c p³aszcz na w³asnym ramieniu. Jej u¶miech wydawa³ siê sztuczny, udawany.
    - Nie chcesz powiesiæ? - zaproponowa³a Nika.
    - Nie, ja tylko na chwilê.
    Usiad³a na fotelu. Chwilê trwa³a cisza. Nika przestawia³a nerwowo przedmioty na pó³kach. Nie chcia³a, by Sara widzia³a jej ubogie mieszkanie, ale nie by³o wyj¶cia. Choæ ta zdawa³a siê nie zwracaæ na wystrój najmniejszej uwagi.
    - Chcia³am z tob± porozmawiaæ - rzek³a nagle. - Tylko uwa¿am, ¿e… powinny¶my pój¶æ do mnie. Mia³aby¶ ochotê na ma³y spacer? To na Starówce.
    Nika zastanowi³a siê. To by³o lepsze od siedzenia tu, no i uwalnia³o j± od problemu podania czego¶ go¶ciowi.
    - O czym bêdziemy rozmawiaæ? - spyta³a jeszcze.
    - Chcia³am opowiedzieæ ci wiêcej o naszym zgrupowaniu. Nie wydajesz siê do niego przekonana…
    - O, to ¶wietnie! - o¿ywi³a siê. - W takim razie bardzo chêtnie.
    Oczy czarnow³osej kobiety ponownie zwêzi³y siê w u¶miechu. Zdawa³a siê panowaæ nad ka¿dym gestem, ruchem, grymasem, niczym zawodowa aktorka. Z tym ¿e ona by³a bardziej wyblak³a. Aktorzy umiej± graæ barwnie. Mimo to Nika nie potrafi³a znale¼æ przeszkód w ich spotkaniu wobec tak mi³ej propozycji. Akurat tego potrzebowa³a. Kogo¶, kto móg³by pomóc jej uporz±dkowaæ wszystkie za i przeciw.
    - Dobrze, wiêc chod¼my - u¶miechnê³a siê z wdziêczno¶ci±. Wci±¿ pozosta³ jej jaki¶ dziwny lêk do tej osoby, ale musia³y to byæ resztki strachu do nieznajomej czaj±cej siê pod jej domem. Przecie¿ w Sarze nie by³o nic przera¿aj±cego. Z wyj±tkiem jej sztuczno¶ci. Ale nad tym pewnie nie panowa³a.
    I Nika posz³a, zostawiaj±c lêki i przeczucia za sob±, w zamkniêtym mieszkaniu na Pradze.
    "Carpe Diem"

Zainspirowany FNiN
    Do³±czy³
    Feb 2011
    P³eæ

Ju¿ wiem Sara jest cz³owiek Mortena!CHyba?

Dawniej FNiN_addict Awatar Addictowa
    Do³±czy³
    May 2009
    P³eæ

Mo¿e ja siê jednak trochê bardziej wysilê ni¿ reszta czytelników i napiszê porz±dny komentarz. Nie mam ¿adnych zastrze¿eñ, co do samych pomys³ów, dialogów i ogólnej tre¶ci. Jednak¿e wszystko to wydaje mi siê trochê nieuporz±dkowane. Mo¿liwe, ¿e dlatego, i¿ ucinasz opowiadanie w przeró¿nych miejscach i wstawiasz fragmenty raz d³ugie, raz krótkie. Brakuje mi trochê og³ady, ale kompensujesz to tak± lekko¶ci±, ¶wie¿o¶ci±, któr± maj± albo m³odzi, albo bardzo zdolni pisarze. Na razie nie bêdê rozs±dzaæ, czy nale¿ysz te¿ do tej drugiej kategorii. Je¶li chcesz zyskaæ sobie szersze grono czytelników, uporz±dkuj trochê swoje teksty.Po odpowiedzi na komentarze, a przed tre¶ci± opowiadania wstaw trzy my¶lniki albo gwiazdki. Tylko tego mi tutaj brakuje, chocia¿ muszê przyznaæ, ¿e akcja te¿ goni tutaj jak szalona. Przynajmniej nie jest nudno.
    Popracuj nad t± bardziej nudn±, techniczno-interpunkcyjn± stron± swojego tekstu i bêdzie jeszcze lepiej.
    Poza tym nie mogê siê opanowaæ, ¿eby nie powiedzieæ, ¿e twoi bohaterowie s± bardzo wybuchowi - cecha, któr± pan Kosik trochê utemperowa³ w swoich ksi±¿kach. Przypominaj± mi niespokojnych i bardziej k³ótliwych bohaterów HP.
    Pisz i æwicz dalej.
    [dzi¶ 14:57]Zegarmistrz: ja mam teoriê odno¶nie tego - po prostu papier, ok³adka, zapach, to wszystko nam siê kojarzy z czytaniem, czyli czym¶ fajnym i to kwestia przyzwyczajenia, trochê jak psy Paw³owa, widz±c now± ksi±¿kê czy czuj±c zapach farby drukarskiej, odczuwamy przyjemno¶æ, bo te nam siê kojarz± z istot± ksi±¿ki - czytaniem
    [dzi¶ 14:58]Drago: czyli tak jakby orgazm na widok ksi±¿ki?

[dzi¶ 16:56]Drago: Magda, my tylko kontemplujemy Twoje matematyczne kszta³ty

Zainspirowany FNiN Awatar Olona
    Do³±czy³
    Sep 2010
    P³eæ

Po czê¶ci zgadzam siê z FNIN_adictem. Piszesz jednak inaczej ni¿ p. Kosik. U¿ywasz bardziej dok³adnych opisów, przez co wspaniale budujesz atmosferê. I korzystnie wp³ywaj± tu komentarze Manfreda-rozwesela to opowiadanko. Pisz dalej , bo jestem g³odna akcji.
    Jestem nieuczciwy i uczciwie mo¿esz liczyæ na moj± nieuczciwo¶æ. Bo uczciwi s± nieprzewidywalni.. Zawsze mog± zrobiæ co¶ niewiarygodnie.. g³upiego.
    Hej rybomordy! Chcesz negocjowaæ ob¶lizg³y palancie? Spójrz co mam! Mam s³oik pe³en ziemi! Mam s³oik pe³en ziemi! I zgadnij co jest w ¶rodku?!
    -Jack Sparrow
    -Kapitan Jack Sparrow
    -Chyba najgorszy pirat o jakim s³ysza³em...
    -ale s³ysza³e¶?
    Kapitan Jack Sparrow

Do³±czy³
    Apr 2011
    P³eæ

Dziêkujê bardzo za "porz±dne komentarze"

Mo¿e faktycznie troche ich wszystkich przerysowujê? Nie skoñczy³am wielu opowiadañ, wiêc nie mogê powiedzieæ, czy robiê tak zawsze. Po prostu piszê na czuja. Raz d³ugie, raz którkie fragmenty - co mam na to poradziæ? Wstawiam kolejne akapity po prostu. Gwiazdki mogê dodaæ... je¶li rzeczywi¶cie s± potrzebne. A szalona akcja... no, z tym czêsto mam problemy. Brakuje mi tre¶ci we wnêtrzu historii, w±tków poboczych, które trochê by spowalnia³y tempo wydarzeñ. Mo¿e gdybym g³êbiej zastanawia³a siê nad tym, co piszê, by³oby lepiej. Ale nie potrafiê siê opanowaæ, kiedy chcê co¶ przelaæ na papier - wtedy jest to dla mnie na tyle naturalne, ¿e w ogóle o tym nie my¶lê.
    "Carpe Diem"

Zafascynowany FNiN Awatar Magix Slayer
    Do³±czy³
    Sep 2010
    P³eæ

Widzisz, masz ju¿ tak zagorzalych fanów, ze czytaj± Twoje opki nawet o 2:30 w nocy .

Jeszcze tematu nie komentoawalem, dlatego bêdê mówi³ ogólnie. Zauwa¿y³em kilka b³êdów interpunkcyjnych, jedna czy dwie literowki i pare dziwnie brzmiacych szykowaæ zdañ. Gdzie¶ tak do pi±tej strony s± pochrzanione spacje, wiec czyta siê strasznie ;/.
    Poza tym nie mam zastrze¿eñ, piszesz lekko, nie przesadzasz z opisami, masz bardzo dobre poczucie humoru i nie trzymasz siê schematów. Nie przesadzasz z opisami i ogólnie bardo przyjemnie siê czyta

podsumowujac:
    Opowiadanie jest ZAJ*BISTE! Masz talent dziewczyno. Umiesz pisaæ, tylko musisz siê wyrobiæ, cwicz, cwicz i jeszcze raz cwicz! Pozdrawiam i czekam na ci±g dalszy najlepszego opka na forum .

Zainspirowany FNiN Awatar Kolekcjoner dusz
    Do³±czy³
    Apr 2011
    P³eæ

Zgadzam siê z osob± powy¿ej!

Do³±czy³
    Apr 2011
    P³eæ

Cool Odp: Felix, Net i Nika oraz Kr±g Niezwyk³ych

Dziêki bardzo za wierne fanostwo i komentarze Sorry, ale nie chcia³o mi sie juz poprawiaæ tych spacji, kiedy siê skapnê³am, ¿e cos jest nie tak :/ Dobra, jadê dalej. Mam nadziejê, ¿e skoro czytacie to o 2.00 w nocy, to nie przeszkadza Wam pó¼na pora? Jad³am ¶niadanie wielkanocne przez ca³y dzieñ

Net co prawda by³ ju¿ mniej pewny swojej decyzji, ale nie chcia³ siê wycofaæ. Po czê¶ci dlatego, ¿eby Manfred przesta³ siê z niego nabijaæ, po czê¶ci z powodów, które wcze¶niej przysz³y mu do g³owy.
    Gdy znalaz³ siê na Pradze, s³oñce pada³o ju¿ pod takim k±tem, ¿e w wiêkszo¶ci pozostawa³o zas³oniête przez kamienice wokó³. Na ulicach zaroi³o siê od kanciastych cieni. Wtedy Net nagle przypomnia³ sobie swoj± ostatni± przygodê tu i prze³kn±³ ¶linê. Roboty móg³ znie¶æ, ale ta psychopatyczna laska… Chocia¿ ona tak¿e mog³a byæ robotem.
    Niespodziewanie zza rogu wy³oni³y siê dwie postacie. Net odruchowo przykucn±³ i ukry³ siê w swoim dawnym miejscu. Uniós³ jednak g³owê, by móc zobaczyæ, kto tamtêdy szed³. Gdy to ujrza³, zamar³. Rudych loków nie sposób by³o pomyliæ. Jaka jest szansa na trafienie w tej samej okolicy na dziewczynê z tak± sam± fryzur±? A je¶li dodaæ do tego martensy… Dobra, to Nika. Ale kto jej towarzyszy?
    Jeszcze raz wychyli³ siê i jeszcze raz zamar³. Nie, nie… To ta psychopatka… Poznawa³ czarne w³osy, takie same, jak u robota Mortena. Wzdrygn±³ siê. Twarzy nie widzia³, ale równie dobrze móg³ potwierdziæ to¿samo¶æ po p³aszczu, choæ trzy tryby ukry³y siê gdzie¶ w jego pole.
    Net osun±³ siê ni¿ej i zacz±³ gor±czkowo przetrz±saæ zakamarki umys³u w poszukiwaniu jakiego¶ dobrego pomys³u. Co robiæ? Podej¶æ tam? Ostrzec j±? Nie, wtedy psychopatka siê wkurzy. Pozna go. Wiêc co…?
    Lecz i tak by³o ju¿ za pó¼no. Dwie kobiece sylwetki zniknê³y w cieniach budynków. Nika nie mia³a telefonu. Nie by³o jak j± ostrzec.
    Zacz±³ oddychaæ spokojnie. Wdech… Wydech… Wdech… Wydech… Na jodze siê chyba takiego oddychania ucz±, przesz³o mu przez my¶l. Dobra, ale co teraz? Mo¿e to przypadek? Mo¿e to… jaka¶ inna psychopatka?
    Dobrze wiedzia³, ¿e tak nie mo¿e byæ, ale ¿e potrafi³ byæ bardzo przekonywaj±cy, uzna³, i¿ to pomy³ka. Si³± wypchn±³ wszelkie rozmy¶lania na ten temat ze swojej g³owy i powróci³ do swojej misji. Odwróci³ siê w stronê ciemnej bramy i po raz trzeci tego dnia zamar³.
    Pod bram± ju¿ co¶ by³o. Hm, szybko jak na pierwsze samodzielne ¶ledztwo.
    "Carpe Diem"

+ Odpowiedz w tym w±tku
Strona 11 z 20 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni

Informacje o w±tku

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten w±tek

Aktualnie 1 u¿ytkownik(ów) przegl±da ten w±tek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go¶ci)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
Odwied¼ nas na Google+!
wspiera nas:
©FNiN.eu 2006-2023. Wszelkie prawa zastrze¿one.
Developed by: Hern.as

Strona korzysta z plików cookies. Je¶li nie chcesz,
by pliki cookies by³y zapisywane na Twoim dysku
zmieñ ustawienia swojej przegl±darki.
Rekomendacje: Quizado.com - Symulator Familiady, zorganizuj swoj± w³asn± Familiadê