<
Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 96

Wątek: Zmiany

Zainspirowany FNiN Awatar Onyks
    30

Domyślnie Odp: Zmiany

Możemy też wrzucać nowych userów od razu na głęboką wodę, co chyba jednak nie jest do końca dobrym pomysłem.
    Dlaczego nie? Skoro przeczytał regulamin (co jest jego obowiązkiem) to nie powinien robić rzeczy z nim niezgodnych, w końcu każdy stara się przestrzegać zasad panujących tu na forum. Oczywiście, nowym userom należy się trochę pobłażliwości, ale nie przesadzajmy z 14-dniowym immunitetem.

Ty chyba sobie jaja robisz
    No, może zbyt pochopnie ci wyjechałem z tym "Trochę kultury ;\", sorki.

No i co wtedy, kiedy dajmy na to ja, Klaudia i Jasti mówimy A, a Ty i LEE H?
    To wtedy taka sytuacja jest trochę kłopotliwa, ale pomyśl trochę: (przywołam tutaj sytuacje z PS, najlepszy przykład ) gdybyście mieli głosować za każdą zmianą czy decyzją to byłoby to trochę beznadziejne, i wymagało czasu. W tym miejscu zgadzam się z lukiem. ("Jeśli ja mówię P, a Ty mówisz A, to będzie P. I koniec kropka"). Oczywiście możesz odwołać się od decyzji luka apelując do bimów, albo prosząc go o ponowne przemyślenie całej sprawy.

Ostrzeżenia
    Nie wiem czy już zapadła decyzja co do okresu ostrzeżeń, ale przed chwilą wpadłem na pewien pomysł:
    Ostrzeżenia dostaje się według jakiś kryteriów. Jedno ostrzeżenie trwa 1 miesiąc (28-30 dni). Po tym miesiącu nie wygasa całkowicie, tylko staje się tak jakby nieaktywne. Gdy użytkownik znowu zrobi coś za co może dostać warna, dostaje nowego a to poprzednie znowu się aktywuje, czyli ma 2 ostrzeżenia. Całkowite wyczyszczenie konta z "nieaktywnych" ostrzeżeń następuje gdy użytkownik nie otrzymał ostrzeżenia przez np. 3 miesiące? pół roku? I dodatkowo gdy użytkownik zawini a posiada już ostrzeżenie np. 20 dni, to okres czasu się zeruje i ma 2 ostrzeżenia które będą się utrzymywały aktywne przez miesiąc.

PS
    PS. Coś czuje że to nie będzie miało miejsca
    oj, ty. błąd!
    Ostatnio edytowane przez Onyks ; 07-03-10 o 15:54

Super Moderator FNiN Awatar Jasti
    32

Ja mam wrażenie, że nikogo nie obchodzi to, co napisałam, no ale dobra... -_-

Moim zdaniem ustalanie tej całej hierarchii jest bezsensowne, ale jak tam chcecie... Moim zdaniem po prostu: głos admina ważniejszy jest niż głos wszystkich moderatorów, bo od tego jest adminem, żeby był najważniejszy. Jak admini nie będą mogli dojść do ładu, ustalając coś pomiędzy sobą, wtedy decyduje większość głosów moderatorów, bo sytuacja, żeby i admini i moderatorzy mieli równą liczbę głosów w sprawie jest mało prawdopodobna...

'Okres ochronny' jest moim zdaniem średnim pomysłem, bo... 'nieznajomość regulaminu nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania', prawda? Chodzi tylko o to, żeby nowi userzy nie poczuli się od razu jak w jakimś miejscu surowego reżimu - najpierw powinno się ich upomnieć słownie, dać do zrozumienia, że kolejne ich 'występki' będą karane.

Klaudia ma rację co do tego pisania po 24 godzinach. Dla mnie lepszym rozwiązaniem byłby dopisek: "Post pod postem dopuszczalny jest tylko w sytuacji, kiedy chce poruszyć się nowy wątek w danej sprawie, a od napisania poprzedniej wypowiedzi minęło już sporo czasu" - nie określałabym dokładnie ile, każdy chyba wie, że sporo czasu to nie jedna godzina, prawda? A zapisek o nowym wątku sugerowałby, że wypowiedź 'A może byście się wypowiedzieli?' jest nie na miejscu,
    "Bar Najlepsze Żeberka Hargi w pobliżu portu prawdopodobnie nie zalicza się do najlepszych lokali miasta. Obsługuje klientów, którzy preferują ilość nad jakość i rozbijają stoły, jeśli jej nie dostaną. Nie szukają potraw wyszukanych czy egzotycznych, ale wolą dania konwencjonalne, jak embriony ptaków nielotów, mielone organy w powłoce jelit, plastry ciała świń czy bulwy bylin przypalane w zwierzęcym tłuszczu; w ich gwarze określa się je jako jajka, kiełbasę, bekon i frytki."

30

Klaudia ma rację co do tego pisania po 24 godzinach. Dla mnie lepszym rozwiązaniem byłby dopisek: "Post pod postem dopuszczalny jest tylko w sytuacji, kiedy chce poruszyć się nowy wątek w danej sprawie, a od napisania poprzedniej wypowiedzi minęło już sporo czasu" - nie określałabym dokładnie ile, każdy chyba wie, że sporo czasu to nie jedna godzina, prawda? A zapisek o nowym wątku sugerowałby, że wypowiedź 'A może byście się wypowiedzieli?' jest nie na miejscu,
    O, genialny pomysł, w pełni się zgadzam z takim dopiskiem

Ja mam wrażenie, że nikogo nie obchodzi to, co napisałam, no ale dobra... -_-
    Zauważ, proszę, że nie odwołałem się do twojej wypowiedzi. Napisałem o okresie trwania warnów, a nie o tym za co je się dostaje. Ja wcale nie twierdzę, że powinno się je dawać za takie błahostki jak jeden błąd ortograficzny . Takie większe wykroczenie np. double-post, wyśmianie/obraza kogoś, bezsensowne posty (nie chodzi mi o typowy spam, gdzie użytkownikowi nie zależy na tym czy dostanie bana) to owszem.
    Ostatnio edytowane przez Klaudia cD. ; 07-03-10 o 16:16

Zagorzały Fan FNiN Awatar Luk
    1,752

Jasti, to nie tak, że nikogo nie obchodzi to co napisałaś... Obchodzi, wszystkich którzy się tu wypowiadają . Ale bardziej rygorystyczne kary są po prostu konieczne. Możliwe, że tak jak to ujęłaś "będziemy sypać warnami jak z rękawa", ale na wielu innych forach coś takiego przynosi właściwe skutki. Nie widzę w tym nic złego . Po to są warny przecież, choć oczywiście przesadzać nie można. Jednak nie wydaje mi się, żebyśmy gdzieś tutaj przesadzali.

Cytat Zamieszczone przez Jasti
    głos admina ważniejszy jest niż głos wszystkich moderatorów
    No i widzisz... Właśnie uprościłaś i jasno wyłożyłaś tą bezsensowna hierarchię, na temat której dyskutujemy . Więc dość już. Zajmijmy się ważniejszymi sprawami.

Co do postów pod postami... Ok. Taką zmianę popieram.

Więc okres ochronny po prostu sobie darujmy. Nieco łagodniejsze traktowanie nowych userów zawiera się już tak jakby w "uzasadnionych odstępstwach od regulaminu".

Twój pomysł, Onyks, co do ostrzeżeń... Kam miał podobny, jednak na trochę innych zasadach . Ale Twoja koncepcja jest całkiem dobra. Nie wiem tylko jak z automatyką, bo chyba nikt nie chciałby tym wszystkim zarządzać ręcznie .

Chciałbym jeszcze zapytać co o tych tytułach myślicie? Na przykład taka "babka dominator" właśnie . I co z Listą Rozporządzeń. No i ze sklepikiem!
    Każdą sprawę można rozwiązać w trojaki sposób: dobrze, źle i po mojemu.
    Fear leads to anger; anger leads to hate; hate leads to suffering. - Yoda

"Cudzej pizzy się nie zeżera!"
    ~Buka

Zegix Awatar Zegarmistrz
    3,648

Cytat Zamieszczone przez luk Zobacz posta
    Jeśli Ci to nie pasuje, głośno o tym powiedz. Jeśli nie pasuje Ci również to, że zostałem tym cholernym adminem, też głośno o tym powiedz.
    No to mówię. Wbrew pozorom cieszę się, że zostałeś adminem, bo coś się tu z tego powodu ruszyło. Zmotywowało Cię do działania, pisania długaśnych postów i przebywania na forum. Masz wiele pomysłów i jak na razie robisz coś, by wprowadzać je w życie. Nie wiem jak długo taki stan się utrzyma, ale dlaczego nie miałbym być zadowolony? Ja bym się w takiej roli nigdy nie sprawdził... Natomiast cholernie nie pasuje mi takie podejście:
    Słuchaj Zeg... (...) Czy Ci to pasuje czy nie zostałem adminem i mam swój plan co do pewnych zmian, który tutaj właśnie przedstawiam. (...) Ale nie próbuj zacierać znaczeń, różnic pomiędzy administratorem a moderatorem, ok? To dwie odmienne rangi, dwie różne pozycje. Jestem teraz na równi z Procesorem. Tak jak rzadko się zdarza, byś kwestionował jego decyzje i leciał do Bimów czy do kogoś innego, tak teraz nie kwestionuj moich. Jeśli ja mówię P, a Ty mówisz A, to będzie P. I koniec kropka. (...)
    Może jeszcze raz:
    Czy Ci to pasuje czy nie zostałem adminem i mam swój plan co do pewnych zmian
    Co wcale nie oznacza, że ten plan zostanie wcielony w życie i że nie mogłeś go przedstawić zanim zostałeś administratorem.
    Ale nie próbuj zacierać znaczeń, różnic pomiędzy administratorem a moderatorem, ok? To dwie odmienne rangi, dwie różne pozycje.
    Odsyłam do mojego posta, w którym zebrałem parę mądrych wypowiedzi
    http://forum.fnin.eu/showthread.php?...ll=1#post58759
    Jestem teraz na równi z Procesorem.
    A Procesor to niby co? Szanuję go oraz decyzje, jakie podejmuje i liczę na jego pomoc, traktuję go tak samo na bimów, Jasti, Klaudię, acrobota i niegdyś Ciebie, jak jeszcze byłeś moderatorem. (o LEE i paru "zwykłych" użytkownikach nawet nie wspominając...) Jak na razie nigdy się nie zdarzyło, żeby powiedział, on, albo ktokolwiek inny, coś w stylu:
    Jeśli ja mówię P, a Ty mówisz A, to będzie P. I koniec kropka.
    I dlatego też...
    Tak jak rzadko się zdarza, byś kwestionował jego decyzje i leciał do Bimów czy do kogoś innego, tak teraz nie kwestionuj moich.
    ... tak rzadko zdarza się, bym kwestionował jego decyzje i leciał do bimów czy do kogoś innego. Tak samo też będę traktował Ciebie. Przypomnę Ci może sytuację odnośnie rozmów na tematy tabu. Ja byłem i nadal jestem za ich dopuszczeniem na forum, ale mimo wszystko bim, bartg, Jasti (nie wiem jak reszta, ale nikt bezpośrednio mnie nie popierał), żeby ich zakazać, więc odpuściłem. I mimo to, że odpuściłem został stworzony specjalny do tego dział. Mimo tego, że ja mówiłem A, a dwóch adminów i inny moderator B, to jednak ktoś mnie posłuchał, wziął pod uwagę moje zdanie i stworzył taki a nie inny dział, który by mnie zadowalał. Nikt nie powiedział "Ty mówisz A, my B, to będzie B i koniec kropka".

No, ale przecież ja nie mam nic do gadania...
    Jeśli ja mówię P, a Ty mówisz A, to będzie P. I koniec kropka.
    W sygnaturze to sobie chyba walnę .

EDIT:
    Ah tak, byłbym zapomniał .

Warny wygasające po trzech miesiącach.
    Doubleposty zgodnie z tym, co mówi Jasti.
    Okres ochronny tak, ale nie bardzo długi i nie całkowitej ochrony. Zamiast warnów za doubleposty i tematy z złym dziale pisałbym po prostu pouczającą wiadomość do takiego użytkownika.
    Ostatnio edytowane przez Zegarmistrz ; 07-03-10 o 16:36

30

Chciałbym jeszcze zapytać co o tych tytułach myślicie? Na przykład taka "babka dominator" właśnie . I co z Listą Rozporządzeń. No i ze sklepikiem!
    Tytuły
    W sumie to pomysł dobry, ale trzeba się zebrać i pomyśleć jakie to mogą być. To byłoby dobre wyróżnienie, że w przeciwieństwie do phpbb (gdzie można sobie samemu ustawić taki tytuł), tutaj dostaje się go za coś

Lista rozporządzeń
    Dobry pomysł, nie warto wszystkiego upychać w regulaminie. Regulamin powinien zawierać wszystkie najważniejsze zasady i być przejrzysty i zrozumiały żeby nie było jakiś odwołań "tam jest wszystko pokręcone i nie wiadomo o co chodzi"

Sklepik
    Miałem się wypowiedzieć i zapomniałem! Pomysł bardzo mi się podoba, ale znowu trzeba (a raczej wy jako zarząd musicie) ustalić co tam będzie itd. Takie kolory nicków albo tytuły są fajną opcją. Można powymyślać jeszcze dużo innych, ciekawych rzeczy
    Punkty można by zdobywać z różnoraki sposób: konkursy, punktowanie postów, newsów. np. za 1 post otrzymuje się jeden punkt, za jeden news 5 pkt. a za artykuł 10 pkt. I pojawia się nowa możliwość karania! Za warna odejmowane jest ileś tam punktów, moim zdaniem warte przemyślenia

Antyspiskowiec Awatar kam193
    28

1. "babka dominator" i sklepik Jestem gorąco za sklepikiem, ale nie tylko.
    a) sklepik. Proponowałbym umieszczenie w sklepiku możliwość wpisania sobie własnego podpisu, a również (taniej) wybranie któregoś z listy. Można również dodać jakieś ciekawe, nie publikowane obrazki jako avatary oraz (w przyszłości) np. możliwość utworzenia własnego pokoju na shoucie. uważam, że najciekawsze byłoby możliwość "wykupienia" sobie z takiego sklepiku "reklamowej taryfy ulgowej", tj. usunięcia części reklam (słyszałem, że są, choć raczej poza kilkoma razami, gdy nie bylem zalogowany, nie widziałem ). Nie wiem, czy byłby to możliwe, ale może udałby się dodać również gadżety z FNiN, które za duuuże zasługi można byłoby otrzymać. Ciekawe pewnie okazałyby się jakieś tapety z FNiN (takie, których jeszcze nie było, np. zmontowane ładnie z okładki PN i kilku obrazków).
    b) Inne Dla najbardziej zasłużonych proponowałbym możliwość udziału w głosowaniach Zarządu dotyczących całego FanClubu, konkursach, itd. (nie chodzi mi o sprawy typu ban)

2. Lista Rozporządzeń Tu zaproponowałbym zamknięte forum w dziale "Ogólne". Rozporządzenia byłyby wystawiane na podstawie głosowania Zarządu połączonego ze zgłaszaniem poprawek lub po prostu przez administratora. W nich umieszczałoby się, m. in.:
    - szczegółowe zalecenia dot. wstawiania ostrzeżeń (np. rozwiałoby się wątpliwości co do ostrzeżenia za orty -> osobiście jestem za wstawianiem ich tylko wtedy, gdy ktoś naprawdę często łamie zasady);
    - dokładną rozpiskę punktów karnych za wykroczenie;
    - dokładną rozpiskę punktów pozytywnych za konkretną pomoc FanClubowi;
    - listę nagród i odpowiadającą im ilość potrzebnych pozytywnych punktów;
    - zasady przyznawania nagrody w postaci książki;
    - (może) regulaminy większych konkursów;
    - uprawnienia dla poszczególnych grup;
    - (może) jakieś założenia dla działalności FanClubu (więcej w punkcie 3)
    - oraz wszystko, co nie nadaje się do regulaminu, a jest czymś dość ważnym dla działania Forum i FanClubu.
    Z listą rozporządzeń zapoznawałby się ten, kto by chciał, bo rozporządzenia raczej nie obejmowały by czegoś, co na co dzień jest konieczne do znania przez każdego użytkownika.

3. Działalność FanClubu Hmm... No właśnie, co tak naprawdę ten FanClub robi? Parę razy w roku organizuje konkursy, ma przeważnie aktualne newsy, jesteśmy tu i sobie gadamy. I jest fajnie, ale czy to jest wszytko na co nas stać? Czy to jest coś, co naprawdę zasługuje na miano oficjalnego FanClubu. Może, po uporaniu się z poziomem forum, udałoby się rozszerzyć zakres działalności FanClubu. Dlaczego? Obecnie praktycznie nic nie robimy. Mamy dwa projekty (Manfred i FanFiction), ale wszyscy wiedzą, że nie jest to jeszcze nic co mogłoby promować nas i serię FNiN. Bo chyba o to chodzi z FanClubem? By promować siebie (tj. FanClub) i serię FNiN. Nie chodzi mi o to, by robić jakieś większe rzeczy, np. w realu. Jeszcze wiele można zrobić w sieci, np. znajdować i współpracować z innymi projektami. No dobra, to raczej jest temat do dłuższej rozmowy, niekoniecznie w tym temacie.
    Dobranoc.
    Doba powinna trwać 30 godzin!

Skargi, prośby, odwołania do mnie - poradnik > > >
    - [...] Eee... A co znaleźliśmy?
    - Zobaczysz. Idziemy do pałacu. Sprowadź Anguę, może być nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
    - To znaczy młot, sir?

Vimes i Marchewa,
    Na glinianych nogach, T. Pratchett

Fan FNiN Awatar Klaudia cD.
    30

Tytuły i sklepik jak najbardziej na tak, z tym, że:
    Tytuły - jeżeli już, to niech sobie dany nagrodzony user sam taki tytuł wybierze. Z zastrzeżeniem, że nie może on zawierać (cytując z części regulaminu o loginach):
    a. słów powszechnie uznanych za wulgarne lub obraźliwe
    b. obraźliwych stwierdzeń dla grup społecznych, narodowości, np. „HWDP”, „nie_lubie_ruskow”
    c.bezsensownych ciągów znaków lub cyfr, np. asadsdkklk, 12313256
    d. słów typu admin, mod
    Sklepik - Onyks napisał o punktach za posty: w życiu! Forum, to forum, jest po to żeby te posty pisać dla wypowiedzenia się samego w sobie, nie punktów. Może ewentualnie, jeśli post byłby naprawdę dobry, jednak czy taki jest musiałoby być głosowanie, moim zdaniem. Np. temat do zgłaszania nominacji cudzych postów, bo bardzo się jakiemuś użytkownikowi spodobała wypowiedź innego. Jeżeli przynajmniej 5 innych osób to poprze - 3 punkty.
    Za news i artykuł się już zgodzę. No i odejmowanie takiej ilości punktów jaką otrzyma się za każdego warna. W przypadku jeżeli ma się dajmy na to 3 pkt, a warna na 10, to bez minusowych, po prostu wyzerowanie.

EDIT
    A jeśli chodzi o Listę - popieram kama, ale zamiast do 'Ogólne' dałabym ją do działu na Regulamin, wtedy bardziej rzuciłaby się w oczy - chcesz przeczytać Regulamin i w między czasie znajdujesz jeszcze Listę Rozporządzeń.
    I rozumiem, że na końcu Regulaminu dodane też zostanie: 'bardziej szczegółowe informacje dostępne w Liście Rozporządzeń: <link>'?

Kam, a do tego 'Działalność...' może założyłbyś osobny temat i opisał szerzej co masz na myśli pisząc o tych przedsięwzięciach?
    Ostatnio edytowane przez Klaudia cD. ; 07-03-10 o 17:10

Zagorzały Fan FNiN Awatar Luk
    1,752

Hmm... A wiecie. Proponuję zupełnie inne rozwiązania .

Tytuły, to na prawdę fajna sprawa, ale powinny być nadawane... dynamicznie. To znaczy, jak już ktoś słusznie zauważył, tam można wpisać cokolwiek, indywidualnie dla każdego usera. I chyba nie ma sensu obmyślać jakiejś listy, że jak średnio zasłużony user to jakiś tam tytuł, a jak bardziej to jakiś tam inny tytuł. To wtedy traci swój urok . Admin sam takim czymś powinien wyróżniać, przez swoją subiektywną ocenę lub na wniosek moda. Ale jednak sam, nikogo o tym specjalnie nie informując, wykazując się własną weną twórczą . Czy to nie większa frajda, jak user zupełnie niespodziewanie któregoś dnia zobaczy, że ma pod nickiem napis "babka dominator"? xD

Sklepik. Jeśli już wprowadzamy punkty za posty, to punkty te przyznawać powinni wszyscy userzy. Po prostu, tak jak kiedyś punkty reputacji. Na tej samej zasadzi. Fajny post? To klikasz coś w stylu "fajny post" i do autora wędruje punkt . Jednak ja czegoś takiego nie popieram. Wtedy każdy mógłby sobie "kupić" co by chciał. Byłoby to pospolite dosyć, a tu chodzi o pewien stopień elitarności, faktycznego wyróżnienia . Więc punkty powinny być przyznawane za newsy na portalu. Fajny news? Klikasz "fajny news" i do autora wędruje punkcik . Choć jakby się głębiej zastanowić, to oba rozwiązania można połączyć, z zastrzeżeniem, że za newsy na portalu jest przyznawanych więcej punktów niż za posty na forum.

Listę Rozporządzeń w wydaniu Kama popieram w 100%. W dziale Regulamin . O Liście będzie mowa w regulaminie w paragrafie 1, w postanowieniach ogólnych.

Działalność FanClubu. Ok. Napisz o tym, jak uporamy się z poziomem .

No i na koniec z Zegiem... Ale to już jak ktoś bardzo chce, to niech czyta. Ten temat jest już skończony. Słowo admina ma większe znaczenie niż słowo moda. To co tu niżej piszę to już offtop.

Słusznie, ze wstawiłeś to sobie do podpisu Zeg . Jest to prawda, bowiem jako mod stoisz wyżej w hierarchii niż zwykły user. No, ale nie zajmujmy się głupotami... Równie dobrze mógłbyś tego twierdzenia użyć jako nicku, spoko , ale to nie ma tu znaczenia.

Nie wiem czy zauważyłeś wszystko co napisałem. A mam na myśli ten fragment:
    Cytat Zamieszczone przez luk
    Jeśli ja mówię P, a Ty mówisz A, to będzie P. I koniec kropka. Owszem, wezmę pod uwagę wszystkie za i przeciw i postaram się obiektywnie spojrzeć na sprawę.
    Widzisz, miejsce gdzie jest w tym tekście takie duże o? O, takie o -> "O" . Potem jest w, s, z, e i m. I właśnie od tego momentu chyba nie zajarzyłeś. Przeczytaj jeszcze raz, na spokojnie. Jeśli to Cię nie zadowoli, to już nic nie jestem w stanie poradzić.

Podejmując jakiekolwiek decyzje, zawsze biorę pod uwagę opinie innych. Nie walę w ciemno co mi się wymyśli. Ale jeśli ja wyrażę swoją opinię, Ty wyrazisz swoją opinię, zastanowimy się nad obiema tymi opiniami i mimo to nie dojdziemy do porozumienia, to moja litera alfabetu wygrywa z Twoją .
    Każdą sprawę można rozwiązać w trojaki sposób: dobrze, źle i po mojemu.
    Fear leads to anger; anger leads to hate; hate leads to suffering. - Yoda

"Cudzej pizzy się nie zeżera!"
    ~Buka

Antyspiskowiec Awatar kam193
    28

Popieram pomysł luka z tytułami. I jestem stanowczo przeciwny chwaleniu postów - to nic elitarnego. Jak komus naprawdę się post podobał, to niech to napisze, np. na PW. Punkty możnaby przyznawać tak jak mówi luk (za artykuły, od każdego czytającego, który kliknie w link), ale także od każdego zaraportowanego złego postu, który w rzeczywistości okazłby się zły. Więcej możliwości być może będzie w przyszłości.
    Dobranoc.
    Doba powinna trwać 30 godzin!

Skargi, prośby, odwołania do mnie - poradnik > > >
    - [...] Eee... A co znaleźliśmy?
    - Zobaczysz. Idziemy do pałacu. Sprowadź Anguę, może być nam potrzebna. I przygotuj nakaz rewizji.
    - To znaczy młot, sir?

Vimes i Marchewa,
    Na glinianych nogach, T. Pratchett

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów