Trochę nad tym wszystkim myślałem i w efekcie w mojej głowie powstało wiele pomysłów, które wymagają gruntownego omówienia :). Chciałem o tym napisać w "Propozycjach co do stron", ale te pomysły wprowadzają tak duże zmiany, że właściwie całkowicie zmieniają one zasady funkcjonowania forum :). Na wstępie chcę zaznaczyć, że mile widziana jest każda opinia. Włączając w to całkowitą krytykę moich pomysłów. Jednak jeśli już ktoś będzie chciał krytykować, to dobrze by było, gdyby podał własne rozwiązanie, propozycję, która jego zdaniem jest właściwa.
Napisałem własną wersję regulaminu na podstawie tego, który wciąż jeszcze obowiązuje oraz kierując się pewnymi poprawkami zasugerowanymi przez Jasti. Jednak te wszystkie chore pomysły, które odwracają o 360 stopni wszystko co do tej pory na tym forum się działo, to moja sprawka, więc jak coś to nie jej się czepiajcie ^^. Zanim ten regulamin tutaj umieszczę, chcę omówić najważniejsze zmiany.
Pierwsza, która jest najmniej znacząca, a która rzuci się wszystkim w oczy, to podział na punkty i paragrafy. To może wyglądać nieco rygorystycznie, w dodatku biorąc pod uwagę język jakim to pisałem, no ale cóż... Regulamin to regulamin, rzecz święta. Musi być jasno i precyzyjnie sformułowany. Chociaż nie znam się na pisaniu urzędowych dokumentów, więc możliwe, że jakiś chamski prawnik wytknąłby błędy w podziale, strukturze czy czym tam jeszcze... :)
Najważniejsze co chciałbym poruszyć, to kwestia kar i nagród. Proponuję rozwiązanie, w którym podstawową karą jest ostrzeżenie, zawierające określoną liczbę punktów karnych. Ostrzeżenie przyznawane jest za złamanie któregoś z punktów regulaminu. Po przekroczeniu limitu pięciu ostrzeżeń, user dostaje bana. Czas trwania tego bana zależny jest od liczby punktów karnych z sumy pięciu ostrzeżeń. Punkty karne są przyznawane z każdym ostrzeżeniem, a ich liczba zależ od stopnia wykroczenia (czyli na przykład tego ile razy w danym poście user użył wulgaryzmów). Nie wyliczyłem jeszcze jak punkty miałyby się przekładać na czas... ale to jest jeszcze do obmyślenia. Jednakże user może zostać zbanowany nie przekraczając limitu pięciu ostrzeżeń, w sytuacji, w której dokona jakiegoś haniebnego czynu nieprzewidzianego w regulaminie, a Zarząd większością głosów uzna, że po prostu zasługuje on na bana. Nie ma wtedy sytuacji w stylu "Moderator banuje według uznania, kogo chce i za co chce", bo decyduje o tym cały Zarząd. Dodatkowo proponuję obok kar wprowadzić nagrody. Nagrodami tymi mogłoby być np. zwiększenie limitu ostrzeżeń, specjalna ranga w stylu donatora, albo idąc jeszcze dalej i wkraczając na niepewny grunt - darmowa książka przyznawana dajmy na to corocznie jednemu z userów, który najbardziej się wykazał :) (lub też coś takiego jak "punkty reputacji". Choć nie wydaje mi się, żeby odniosły one tutaj jakiś sukces). Za co byłyby te nagrody przyznawane? Na przykład, za udział w życiu forum, udzielenie jakiejś pomocy na prośbę Zarządu, poprawne zgłaszanie postów łamiących regulamin, albo (co chyba najważniejsze) za pisanie newsów na portalu. To tylko teoria, taka wolna koncepcja, która narodziła się w mojej głowie i po przemyśleniu wszystkich za i przeciw okazało się, że nie wpadłem na nic co byłoby przeciw :). Dlatego też właśnie wychodzę z tym pomysłem do szerszego grona userów, oczekując jakichś opinii, również ostrych głosów sprzeciwu. Dodatkowo takie sprawy jak darmowa książka, czy newsy na portalu wymagają poważnego przedyskutowania z Bimami. Ja to widzę tak, że aktywni userzy zarejestrowani dłużej niż... powiedzmy trzy miesiące dostają możliwość zarejestrowania na portalu i uprawnienia do zamieszczania newsów. Zadaniem moderatorów natomiast byłoby sprawdzanie tych newsów (za pośrednictwem wymaganej akceptacji przed publikacją lub po prostu w locie dając userom wolną rękę). To o wiele bardziej związałoby ze sobą forum i portal. Moim zdaniem wyszłoby to wszystkim na dobre. Chętni userzy mieliby większą szansę udowodnić swoje chęci i pomóc w rozwoju fnin.eu :).
W kwestii wulgaryzmów moja pozycja jest jasna i niezmienna. I chyba zgodna w tym co uważa większość z Was. Absolutnie żadnych awruków itp. Ocenzurowanych czy nieocenzurowanych... nie ma znaczenia. ?adnych.
Regulamin zajmuje dwie strony w Wordzie, więc nie będę go tu bezpośrednio wklejał. Zamiast tego .doc w załączniku :).